Αρθρογραφία

Άσκηση σε Ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο - Νικόλαος Καδόγλου | Nikolaos Kadoglou

Φαίνεται ότι η άσκηση συντελεί στη διατήρηση του σωματικού βάρους και βοηθά σε μικρό βαθμό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πιο σημαντικό είναι έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου, εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και νέα επέμβασης στην καρδιά.

Ασθενείς μετά από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή πρόσφατη επέμβαση επαναιμάτωσης («μπαλονάκι» ή bypass)

Η γρήγορη κινητοποίηση είναι ασφαλής όταν γίνεται υπό καθοδήγηση, καθώς προλαμβάνει τη μείωση της σωματικής ικανότητας λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι. Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν ένα καρδιακό επεισόδιο.

Α

Τις πρώτες 2 εβδομάδες συστήνεται αργό περπάτημα καθώς και ήπιες ελεύθερες (χωρίς βάρη) ασκήσεις των άνω άκρων (με εξαίρεση τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε bypass). Εφόσον δεν υπάρχουν ενοχλήσεις (δύσπνοια, στηθάγχη, κόπωση, ζάλη) ακολουθεί σταδιακή αύξηση μόνο της διάρκειας της συνεδρίας άσκησης κατά 5-10min ανά 2 εβδομάδες. Καλό είναι στα αρχικά στάδια να καταγράφονται η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της άσκησης.

B

Μετά από 6 εδομάδες συστήνεται ένα ήπιο τεστ κοπώσεως από το θεράποντα καρδιολόγο προκειμένου να καθοριστεί η διάρκεια και η ένταση του προγράμματος άσκησης που μπορεί να ακολουθήσει ο/η ασθενής στη συνέχεια.


Ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο

Σε άτομα που δεν εμφανίζονται συμπτώματα, έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα από το έμφραγμα ή την καρδιακή επέμβαση και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι ικανοποιητικές συστήνεται μέτριας έντασης άσκηση, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, συστηματικά 5 φορές την εβδομάδα, για 30 min τουλάχιστον τη φορά (συνολικά 150 min την εβδομάδα). Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση της έντασης και της διάρκειας της άσκησης γίνεται σταδιακά και ποτέ απότομα, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό. Καλό είναι οι ασθενείς να συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα γυμναστικής ειδικά για καρδιοπαθείς υπό καθοδήγηση. Εντούτοις και η ατομική γυμναστική είτε στο σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο είναι απόλυτα αποδεκτή.

  • Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης να κάνετε προθέρμανση και χαλάρωση στη λήξη της. Καλό είναι να γυμνάζετε όλο το σώμα.

  • Η αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η κολύμβηση είναι προτιμότεροι τύποι άσκησης. Εντούτοις και ασκήσεις με ήπια βάρη συστήνονται για τη διατήρηση της μυϊκής ισχύος.

  • Η κολύμβηση είναι πολύ ωφέλιμη όταν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα: αποφυγή πολύ κρύας θάλασσας, παραμονή όχι για πολύ ώρα και πάντα μαζί με παρέα σε αβαθή μέρη, σταδιακή είσοδος στο νερό όταν αυτό είναι κρύο και προφύλαξη από τον ήλιο.

  • Διατατικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες μυϊκές ομάδες είναι παρά πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες.

  • Αποφύγετε να ξεκινήσετε απότομα έντονες δραστηριότητες, όπως τα ανταγωνιστικά ή έντονα αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ) και χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος από το θεράποντα καρδιολόγο. Καλύτερα να βελτιώσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας σταδιακά.

  • Αποφύγετε την άσκηση μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή πολύ κρύος.

  • Καλό είναι να μην ασκείστε όταν έχετε κάποια ιογενή λοίμωξη ή πυρετό.

  • Τα ρούχα και τα υποδήματά σας θα πρέπει να είναι άνετα.

  • Μην ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση χωρίς να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.